Včelí vosk - mezistěny
Panenský vosk je bílý až světležlutý a postupně mění svoji barvu (např. podle počtu generací včel vylíhnutých v jednom plástu, podle druhu medu či pylu uloženého v buňkách plástu…). Včelí vosk je velmi ceněná surovina (prakticky jej nelze chemicky vyrobit ), jejíž využítí je široké restaurátorství, farmacie, kosmetický průmysl…). Další způsob využití (komerční), je výroba svíček z pravého včelího vosku, bez příměsi parafínu či jako vstupní suroviny pro výrobu tzv. mezistěn (základy včelího plástu), které se vkládají zpět do úlu.
Dotazy, poptávka, informace
Máte na dotaz, nebo zájem o naše produkty? Vyplňte formulář a my Vám na vše velmi rádi odpovíme.
Další včelí produkty
Hledáte jiný produkt? Zde najdete další včelí produkty.
Produkty k účelům apiterapie
Pastový med v kombinaci s dalším včelím produktem, Podmor/zámor ve formě extraktu nebo odvaru, trubčí homogenát a jiné jsou produkty využívané v apiterapii.
Ostatní včelí produkty
Můžete si u nás zakoupit také produkty běžné včelí produkce jako med, sušený pyl, včelí vosk nebo tolik ceněnou mateří kašičku.
Včelí pyl
Kvalitní včelí pyl s vysokým obsahem výživových látek a antioxidantů je vyhledávaným doplňkem stravy.
Pyl má vysoký obsah prospěšných látek důležitých pro výživu člověka. Je tedy ceněným a atraktivním výživovým doplňkem.
Pyl slouží včelám jako hlavní bílkovinná složka výživy. Přestože pyl řadíme mezi včelí produkty, jedná se o produkt kvetoucích rostlin. Včely při sběru pylu spojují jednotlivá pylová zrna do tzv. rousek (odtud rouskovaný pyl) a tyto nosí do úlu na třetím páru noh v tzv. košíčku.
Včelí pyl většina považuje za včelí produkt, ale pravdou je, že je produktem kvetoucích rostlin. Jsou to pohlavní samčí buňky uložené v pylových tyčinkách a slouží k rozmnožování rostlin přenesením dědičné informace přes buňky samičí uložené v semeníku.
Včelí med
Včelí med v té nejvyšší kvalitě vyrobený profesionálními včelaři s více jak 30-ti letou praxí z lokálních ekologických zdrojů.
Med patří do skupiny včelích produktů přírodního charakteru, tj. včela přináší do úlu pouze surovinu na výrobu medu – nektar (výměšek rostlinných žláz – nektárií, nacházejících se nejčastěji v květu rostlin), nebo medovici (stejně jako nektar je to cukerná látka, která se však vyskytuje na listech nebo jehličí stromů. Včely musí následně tuto surovinu přinesenou do úlu zpracovat (odpařit vodu; pomocí enzymů rozložit složité cukry (sacharózu) na jednoduché cukry (glukózu a fruktózu); obohatit zpracovanou surovinu o další enzymy…). Následně finální produkt – med uložit do pláství a zavíčkovat.
Včelí vosk
Produkt ryze včelího charakteru, který slouží včelám na výstavbu včelího díla (plástů), do kterých ukládají své zásoby medu a pylu, ale zároveň v nich vychovávají další generace včel. Je to produkt tzv. voskotvorných žláz mladých včel.
Panenský vosk je bílý až světležlutý a postupně mění svoji barvu (např. podle počtu generací včel vylíhnutých v jednom plástu, podle druhu medu či pylu uloženého v buňkách plástu…). Včelí vosk je velmi ceněná surovina (prakticky jej nelze chemicky vyrobit ), jejíž využítí je široké restaurátorství, farmacie, kosmetický průmysl…). Další způsob využití (komerční), je výroba svíček z pravého včelího vosku, bez příměsi parafínu či jako vstupní suroviny pro výrobu tzv. mezistěn (základy včelího plástu), které se vkládají zpět do úlu.
Propolis
Propolis je lepkavá látka pryskyřičné povahy a různé barvy, kterou ovlivňuje zdroj propolisu.
Jinými názvy též dluž, včelí tmel, neboli zázračný lék. Je znám už tisíce let. Propolis je lepkavá látka pryskyřičné povahy a různé barvy, kterou ovlivňuje zdroj propolisu. Jde o látku, kterou vylučují rostliny a povlékají jí své zranitelné části např. pupeny. Svým složením je propolis směsí 120 až 140 látek velice proměnných a nestálých, závislých od druhu rostliny produkující tuto směs látek. Včely propolisem utěsňují škvíry v úle, balzamují usmrcené nepřátele, kteří vniknou do úlu a včely je zahubí, aby zabránily vzniku hnilobných procesů a následné infekci celého včelího společenství. Velmi známá je i kombinace medu s propolisem, pro posílení obrany schopnosti organismu, nebo léčba rýmy a nachlazení a také inhalace roztoku vody s propolisovou tinkturou.
Mateří kašička
Mateří kašička je smetanově bílá až nažloutlá látka kašovité konzistence a není možné ji průmyslově vyrobit.
Mateří kašička je produkt hltanových žláz mladých včel dělnic (ve věku 5 -12 dní) a je ryze včelího charakteru. Touto kašičkou krmí včely všechny včelí larvičky 3dny po svém vylíhnutí z vajíčka. Další dny je jí krmena pouze larvička ze které se má vylíhnout budoucí matka. Pouze doba krmení larviček touto mateří kašičkou rozhodne zda se následně vylíhne včela dělnice, nebo matka. Mateří kašička je velice nestabilní ponechána na vzduchu velmi rychle ztrácí své účinky. Vzhledem ke svým silným a specifickým účinkům není vhodné ji aplikovat dlouhodobě. Vhodná je forma léčebných kůr dvakrát ročně.
Včelí jed
Včelí jed má v lidském těle hluboké účinky například na krevní tělíska a na nervový systém.
Včelí jed (apitoxin) je nažloutlá hustá tekutina, kyselé reakce se silným zápachem. Včelí jed je nebezpečný pro člověka, zvířata i hmyz a ve velkých dávkách vyvolává pohybové ochrnutí. Pro člověka alergického na včelí jed může i malá dávka jedu (jedno žihadlo) způsobit silnou alergickou reakci (anafylaktický šok), která může bez lékařské pomoci během několika minut končit i smrtí. Je však vysoce účinným prostředkem při různých typech revmatismu a při vertebrogenním syndromu.
V lidovém léčitelství se aplikuje jako štípnutí jednou či více živými včelami drženými pinzetou přímo na bolestivé místo. Toto se provádí opakovaně několik dní podle druhu obtíže. Ideální je dodržovat aby místa vpichu žihadla souhlasila s místy vpichu akupunktury. Toto se pak nazývá apiakupunktura. Pokud se využíváte medicínské přípravky (masti s obsahem včelího jedu), dodržujte návod. Vzhledem k tomu, že včelí jed se v normálních podmínkách nezískává a nevyužívá jako natur, nelze ho skladovat.
Energetizovaná voda
Jedná se o běžnou pitnou vodu, na kterou několik dní necháte působit vliv biopole včelstva.
Kolem každého živého organismu existuje určité biopole, které je zřejmě elektromagnetické povahy. Včelstvo na svém vývojovém vrcholu má několik desítek tisíc jedinců, tedy působení jejich biopole je velmi silné.
Takto ovlivněná voda má potom v lidském těle odlišné biologické účinky. Ze zkušeností včelařů a osob používajících tuto vodu, můžeme řící, že tato voda příznivě ovlivňuje průběh některých metabolických a psychických onemocnění. Navíc je zajímavé, že takto ovlivněná voda se dlouho bakteriálně nekontaminuje, čili nekazí.
Pijte během dne několikrát 2 dcl této vody. Lze ji použít i k přípravě kávy nebo čaje. Mráz ani krátkodobý var ji nevadí.